logga

Vi KronobergsVävare


  hem
  Styrelsen 2010, kontakt

Årets aktiviteter:
  Februari '11
  Årsmöte '11
  April '11
  Maj '11
  Utställning juli '11
  augusti '11
  September '11
  Oktober '11
 November '11
  December '11



Tidigare år:
  Aktiviteter 2003
  Aktiviteter 2004
  Aktiviteter 2005
  Aktiviteter 2006
  Jubileumsåret 2007
  Aktiviteter 2008
  Aktiviteter 2009
  Aktiviteter 2010



Teman under åren:
 *  TRASVÄVAR
 *  YLLE
 *  VÄXTMATERIAL
 *  BÄRBART
 *  INREDNING



Kuriosa och special:
(se också registret)
 *  Gamla vävnotor
 *  Lisas vävar
 *  Rackelbindningar



  Register
  Länkar

Denhär redovisningen blir lite "hemlig", eftersom det är tänkt att det ska bli nå't att visa upp så småningom - och då ska det ju vara en överraskning!
Så, alltså: Marianne hade med sig ett "löv" av den sorten som Hemslöjden skall ha till sin 100-årsutställning i sommar. Meningen är att man (individ eller grupp) skall dekorera lövet på något sätt. Vi hade tidigare diskuterat möjligheten att göra ett löv som grupp, men inte rikitgt kommit fram till något.
Men, nu, alltså: Marianne har en idé, och det visade sig att många närvarande gillade den. Så, till nästa gång - medtag smålappar: prover, överblivet, varierande kvalitér - all slags handvävda småbitar som du kan tänka dig att skänka en liten bit av!
löv att dekorera
För att också få med något vävligt hade Kerstin med sig sitt "bäck-och-bölja"-experiment.

I litteraturen får man veta att bäck-och-bölja vävs med "omväxlande hårt spänd och löst spänd varp. Ofta framträder inte bubbligheten förrän efter tvätt"

Men - hur ska man nu kunna åstadkomma detta på egen hand?
Kerstin hittade en kortfattad beskrivning på
Weavolution, och gjorde ett eget experiment:
Första varpade jag den bruna (se bild t.h.) varpen, med vanligt bomullsgarn 16/2, förskedade med tomrum för de kommande ränderna, drog på som vanligt.
Så varpade jag ränderna, en i taget. Eftersom jag råkade ha några småspolar med merceriserad bomull, så valde jag dem. Jag varpade de tre ränderna i olika bredd, men gjorde dessa varpar ungefär 25% längre (eftersom Cathy på Weavolution skriver att hon fick 15% mera invävning. Jag tog till lite mer för a) säkerhets skull och b) lätt att utöka med en fjärdedel...)
Dessa tre varpränder ska inte svepas på varpbommen, eftersom de ska ha en annan spänning.
Man kan helt enkelt hänga de smala varparna över sträckbommen, men en tyngd i varje.
Eftersom jag råkar ha dubbla varpbommar, rullade jag upp mina på den. MEN: jag använde den inte för att spänna varpen - den hängde lös med en tyngd i varje (se nedan).
Det stora tricket är att finna den minsta möjliga tyngden, som ändå ger ett någorlunda rent skäl. Min första decimeter gick åt att försiktigt hänga på mer och mer tyngd... (nedan höger).

bäck-och-bölja
tre lösa varpränder vävfel...
Man kan väva detta på bara två skaft, men jag använde 6 - 2 för ränderna och 4 för den bruna "bakgrunden". På det sättet kunde jag också väva ett prov med kypert i den bruna delen, eftersom jag trodde den skulle krympa mer än tuskaften. Det gjorde den inte.

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg/