Vi KronobergsVävare  tillbaka till nutid

  Styrelsen 2003

  Oktobermötet

  Novembermötet

  Julpyssel

  Register

Novembermötet höll vi hemma hos Eivor.
Det handlade en hel del om plisséväv. Britt-Marie visade prover, och hade till och med vävt upp provbitar till oss allihop så att vi fick prova själva plisseringsarbetet.
Plisséväv går ut på att man redan vid vävningen väver in rynktrådar. Efter nedklippning rynkar man ihop väven och pressar vecken. Rynktrådarna kan vävas i olika mönster för olika rynkeffekt: man kan få raka veck eller bubblig effekt. Beroende på om man rynkar och pressar hårt eller försiktigare blir vecken olika skarpa. Tyvärr går sådan här plissering bort i tvätten, så man får försöka vecka ihop plaggen och knyta om dem när man behöver tvätta.

Eivor, Brita och Alfhild rynkar provbitar

...som sedan ångpressas

Plisserade prover i olika stadier

Ett exempel på hur man kan solva en plisséväv. De gula trådarna är plissé-trådar. De röda linjerna markerar var vecken kommer att hamna.
Vi talade också om färgeffekt-vävar - sådana som uppstår beroende på i vilken ordning man placerar färg i varp och inslag. Kerstin hade med sig två långa provremsor. Remsorna var varpade med svart och vitt: 5 cm med varannan svart, varannan vit, 5 cm med 2 svarta, 2 vita osv upp till 4-om-4; sedan med 1 vit, 2 svarta; 1 vit, 3 svarta; 1 vit, 4 svarta; 2 vita, 3 svarta; 3 vita, 4 svarta. De var sedan vävda med inslag i samma ordning som i varpen, i enkla bindningar (tuskaft, liksidig kypert, panama m fl.)

En bit av remsan, plus en "konstruerad" färgeffekt


Kerstin talade också om hur man kan konstruera färgeffekter på ett planerat sätt. Ni som inte var med kan läsa det materialet på Kerstins hemsida. (Ni får gärna skriva ut det på papper.)

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg