Bergdala Spinnhus

akademisk dräktJag utformar och syr akademisk dräkt till några av våra universitet och högskolor.

Under senare år har flera svenska universitet och högskolor återupptagit den gamla traditionen med akademisk dräkt. Under ett par hundra år har man i Sverige nästan bara använt doktorshattar och broderade frack-kragar som "akademisk dräkt", medan man i många andra länder, bland andra Spanien, Storbritannien och Portugal, har en obruten tradition av speciell akademisk dräkt sedan 11-1200-talen.

Dräkterna kallas i Sverige för tala'r, vilket ibland kan se förvirrande ut i text: "...talaren är av svart siden..." betyder alltså inte att personen som för ordet är en trasdocka, men väl att klädnaden är av siden.
Själva ordet "talar" finns belagt i svenskan sedan 1700-talet, då det huvudsakligen användes om ämbetsdräkt i allmänhet. Ordet har sin rot i latinets talaris, klädnad som når till ankeln.

Jag har gjort talarer till Växjö universitet (som numera gått samman med Kalmar högskola och heter Linnéuniversitetet), till Blekinge tekniska högskola och till Malmö högskola. Växjös talarer används fortfarande ibland.
Jag har också gjort rektorstalaren till Karolinska institutet.

applikation av guld-band
Vill du veta mera om akademiska traditioner i Sverige? Det finns ett häfte kallat "Akademiska högtider och traditioner" - läs den här.

Vill du veta mer om akademisk dräkt i världen? Besök The Burgon Society's hemsida.

Se också Ropa de Letrado om en spansk akademisk dräkt från slutet av 1500-talet.

Vill du veta mer om hur det går till att sy dem? Klicka här för ett utdrag ur min blog (på engelska; öppnas i nytt fönster).


Bergdala Spinnhus
Bergdala 27
365 92 Hovmantorp
kerstin@bergdalaspinnhus.com

www.bergdalaspinnhus.com