Vi KronobergsVävare  hem

  Styrelsen 2004, kontakt

  Januari '04

  Februari '04

  Protokoll från årsmöte 20040228

  April '04

  Maj '04

  Juli '04

  September '04

  Glimåkradagarna '04

  Aktiviteter 2003

  Tema: TRASVÄVAR

  Vävkalendern för 2005

  Gamla vävnotor

  Register

  Länkar

I april var vi hos Kerstin Fröberg på Spinnhuset i Bergdala. Denna gången handlade det om vadmal.

Hur det går till att göra vadmal har ju Kerstin och Ingrid K Hanssen beskrivit i föregående numret av Solvögat, så det var ju inte mycket att orda om. (Missade du artikeln finns den på Kerstins hemsida . Där finns också många fler bilder, se under "vadmalsäventyret".)


Alfhild och Eivor pillar på tygerna och jämför med "facit"

Två ytterplagg och en dräktjacka
Kappan har handvävda reflexband.
Men något extra skall man ju få, så lite extra "värdelöst vetande" tillkom: när vi kom hem med tygerna beslöt vi att fortsätta behandla dem i tvättmaskinen. Det visade sig då att samtliga (redan stampade) tyger fortsatte att krympa i ungefär 10 tvättar. De krympte ungefär lika mycket vare sig de tvättades i 90, 60 eller kallt vatten... vilket bevisar (?) att det egentligen bara är fukten och rörelsen som gör krympningen - temperaturen har ingenting med det att göra.
De 10 gånger tvättade bitarna ligger på en bit grönt stampat tyg. De inte bara krympte, de blev tjockare också.
De slutkrympta tygerna blev ju ganska luddiga. Med en rakapparat och tålamod kan man "överskära" det luddiga tyget, och få ytterligare en kvalite. Inte blev det väl riktigt kläde, precis, men proceduren är densamma.
Under ligger, som jämförelse, en bit av det "bara" stampade rutiga tyget. Vi stampade det i ungefär två timmar då det krympte ca 20%.
Efter kaffet diskuterade vi vidare om vårt vävkalenderprojekt. Det visade sig att de flesta hade tagit med sig bidrag - efter detta enda möte förstår vi att det måste bli en almanacka om året... Flera bidrag önskas - det enda kravet är att du är medlem i vår förening.

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg