Vi KronobergsVävare  hem

  Styrelsen 2004, kontakt

  Januari '04

  Februari '04

  Protokoll från årsmöte 20040228

  April '04

  Maj '04

  Juli '04

  September '04

  Glimåkradagarna '04

  Aktiviteter 2003

  Tema: TRASVÄVAR

  Vävkalendern för 2005

  Gamla vävnotor

  Register

  Länkar

I september samlades vi hos Elsa Högstedt i Kalvsvik. Vi diskuterade vårt kalenderprojekt, samt talade mera om ull och ullberedningar (som ju är Riksföreningens tema).
Vi tittade på förslagen som kommit in, diskuterade vilken väv som hörde till vilken månad...
Förmodligen blir det denna bild på framsidan - tyvärr kunde inte alla bidragslämnare komma. Synd!
Om ull och ullberedningar finns hur mycket som helst att säga... Vad är ull, till exempel? På bilden studerar Elin Elsas alpackasjal - räknas alpacka som ull?
Vi diskuterade skillnaden på kamgarn och kardgarn. Kerstin, som en gång för länge sedan gått en kurs i ullkamning, visade kamning med engelska ullkammar. Elin berättade att hon stött på ett liknande redskap i Tunisien.
Vi talade om hur olika fårrasers ull ser ut, och hur det kan utnyttjas. Somliga raser har småkrusig ull (t.ex. merino, men också raser som ofta i Sverige kallas "köttraser" - Oxford, Texel mfl.), medan andra har mera långvågig (pälsfår är ett typiskt exempel härifrån). Den småkrusiga ullen ("köttfårsullen") kan med lämplig garnkonstruktion ge lätta, luftiga plädar, medan den långvågiga ger bättre beklädnadsmässiga kvalitéer.
Vi diskuterade hur vi skulle gå vidare med ullprojektet. Kanske kan vi väva plädar och fara till något ställe och se på hur de ruggas?

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg