Bergdala Spinnhus

om vävning, tricks och knep


Somliga känner inte igen ett "trick" när de använder det - eftersom det är självklart för dem själva...
Här är några av de bästa gömda knep jag har hittat på nätet:

Från Laura Frys blogg:
  • Förvävning (alltså de allra första inslagen i en varp): om man låter inslagen gå ut runt framknytningskäppen kommer staderna inte att rulla sig, inslagen blir inte för korta - kort sagt, get går fortare och bättre att få ordning på väven. (bild till höger)
  • I detta inlägg skriver Laura, som ett PS: (min översättning) "[...] hade [jag] tappat bort garnänden [på en rulle]. Garnet är så tunt att det är svårt att se, och det var omöjligt att hitta änden. Plötsligt kom jag på att jag kunde använda en s.k. klädvårdsrulle [tejprulle]. Jag rullade den åt det håll garnet kommer av rullen, och efter bara 1/4:s varv hade den saknade änden fastnat på tejpen. "
    Tejprulle - varför har inte jag kommit på det?!?
Även en gammal vävar-räv som Laura vet att en del hon gör kan kallas "tricks". En del av dem har hon filmat - somliga finns på hennes blogg, en del finns på youtube (länken går till Lauras kanal; den öppnas, liksom övriga länkar här, i ett nytt fönster).

Där finns också stadkanter i panama - användbara varje gång det visar sig att tuskaft i staden vill "bygga" för mycket. (bild till höger)

Förmodligen finns massor med fler knep att hämta där - förmodligen finns också några som inte jag känner igen som "tricks"...


Ett listigt trick från Debbie Kaplan, beskrivet på Weavolution, i gruppen "The efficient weaver":
(Min översättning)

Gruppera trådar inför fransknytningen

Jag använder ofta tunna trådar, så det blir mycket att räkna när jag knyter fransar. Nyligen provade jag att använda skedningen för räknehjälp genom att slå en garnslinga runt varje fransgrupp. Ett exempel: i en varp med 36 trådar per tum (ca 14,5 tr/cm), skedad med 3 tr i rör, slog jag en slinga runt trådgrupper om tre rör för 9 trådar per fransknut. När väven var nedklippt var det bara att ta bort en slinga i taget och knyta en knut.
Om man har fler skaft än vad som går åt för mönstret kanske man kan solva in fransindelningen också, så behövs bara ett par extra inslag för att dela in för fransknutarna.

Eftersom man måste vara medlem i gruppen för att läsa inlägget, bad jag om Debbies tillstånd att publicera idén här också. Tack, Debbie!Bergdala Spinnhus
Bergdala 27
360 51 Hovmantorp
kerstin@bergdalaspinnhus.com

www.bergdalaspinnhus.com