logga

Vi KronobergsVävare


  hem
  Styrelsen 2009, kontakt

  Februari '09
  Årsmöte '09
  April '09
  Augusti '09
  September '09
  Oktober '09
  November '09
  December '09

  Aktiviteter 2003
  Aktiviteter 2004
  Aktiviteter 2005
  Aktiviteter 2006
  Jubileumsåret 2007
  Aktiviteter 2008

  Tema: TRASVÄVAR
  Tema: YLLE
  Tema: VÄXTMATERIAL
  Tema: BÄRBART
  Vävkalendern för 2005
  Gamla vävnotor
  Lisas vävar
  Rackelbindningar
  Kalas i bersån

  debatt

  Register
  Länkar

I december hade vi kak-kalas - eller, egentligen, kak-auktion. Trots ett ganska glest befolkat möte fick vi ihop 500 kr till kassan (och ingen gick hem med sina egna kakor).
Den enda kakan som får vara med på bild är Kerstins bröd, eftersom det faktiskt var vävt!  

Marianne hade med sig sin första "hemlängtan" - se den i delar på novembermötet. Eftersom hon köpte flera byglar får vi kanske se fler, så småningom...
(Se en bild på en "äkta" (gammal) hemlängtan på oktobersidan.)

kypertbröd
Mariannes "hemlängtan" detalj detalj
Alfhilds jusklappssäck Alfhild hade med sig några julklappssäckar. De är alla olika (med mönster som passar mottagarna individuellt), och mönstrade med dukagång. Grundväven har inslag av handspunnet lin. Säckarnas bottnar är randiga i julfärger, liksom knytbanden. julklappssäck, detalj
julklappssäck, detalj julklappssäck, detalj dukagång, bindning
Brita hade med sig ett par yllehalsdukar i "grekisk dräll" (se nedan), och dessutom några servettringar i lin och pappersgarn.
Hon påpekar särskilt att de inte är avsedda att användas med pappersservetter...
halsduk i grekisk dräll servettringar
trekantsram Kerstin hade med sig en provisorisk trekantsram (som det talades om på förra mötet). Vi provvävde en liten trekant på den. Det visar sig att ramen var lite väl provisorisk... men principen framgick iallafall tydligt.
Man både "varpar" och "väver" samtidigt: genom att dra garnet i en ögla kommer man att väva från båda håll samtidigt. Det sista inslaget är enkelt, och måste dras igenom med hjälp av en nål, virknål eller dylikt.
trekantsram
trekantsram trekantsram trekantsram
Om "grekisk dräll": jag slog upp det i Handbok i vävning av Ulla Cyrus. Hon skriver såhär: "[...] utmärker sig av att den tråd, som flotterar i ena rutan, binder i tuskaft i den andra [...] och tvärtom. På detta sätt blir genombrottspunkternas antal jämnt fördelade, och därigenom även varptrådarnas invävning."
Detta innebär att det behövs 6 skaft.

Jämför med den "vanliga" droppdrällen till höger. Där är det alltid samma varptrådar (och inslag också) som flotterar - antingen på rätsidan eller på avigsidan, medan övriga trådar binder i tuskaft.

Brita använde ett något annorlunda mönster, men principen är densamma.

trekantsram trekantsram

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg/