Vi KronobergsVävare  hem
  Styrelsen 2005, kontakt

  Januari '05
  Februari '05
  Protokoll från årsmöte 20050315
  April '05
  Maj '05
 ;Kalas i bersån
  Augusti '05
  September '05
  Oktober '05
  November '05
  December '05

  Aktiviteter 2003
  Aktiviteter 2004

  Tema: TRASVÄVAR
  Tema: YLLE
  Vävkalendern för 2005
  Gamla vävnotor
 ;Lisas vävar
  Rackelbindningar
  Kalas i bersån

  debatt

  Register
  Länkar

Februarimötet höll vi hemma hos Britt-Marie i Ljungby. Vi ägnade det åt att titta på proverna vi fått av Lisa Ehlin. Britt-Marie har lagt ned mycket tid på att analysera och provväva, och ibland omarbeta, ett antal av Lisa omärkta prover.
Dessa kommer så småningom att publiceras här på vår hemsida, under rubriken Lisas vävar. Titta in där ofta, det finns ett antal på lager... Proverna, både originalen och Britt-Maries, med tillhörande vävnotor kommer så småningom att förvaras av föreningen. Kontakta styrelsen om du är intresserad av att låna dem!

Eivor, Alfhild och Kerstin bläddrar

Man måste titta nära...
  Vi tittade också på de (än så länge) omärkta proverna. Någon sa "titta, detta måste vara dubbelväv - men så smidig den ändå är". När vi tittade närmare visade det sig vara en rackelbindning (även kallad tretrampsväv) i färgeffekt. När vi väl hade fått upp ögonen för det hittade vi massor med spännade prover i denna teknik.

När ena sidan ser ut såhär...

... så blir andra sidan såhär
Om man skall tro Lisas provsamling använde man denhär bindningen mycket förr. De flesta proverna är i ganska tunna bomullsgarner, lämpliga till beklädnadstyger och handdukar. Alfhild föreslog att det borde bli fina dukar år den yngre genarationen (den som inte tycker om att mangla), eftersom den har en trevlig struktur.

Jag blev inspirerad att leka lite med färgeffekter i denhär bindningen. På diagonalen från nedre vänstra till övre högra hörnen finns de "riktiga" rutorna, de som har samma färgordning i varp och inslag. De röda trådarna är bara till för att markera nya varp- och inslagsordningar - jag satte dem på skaft 2 för att de inte skulle störa antalet blå/vita trådar.


Rätsidan...

... och avigsidan

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg