Vi KronobergsVävare



  hem
  Styrelsen 2005, kontakt

  Januari '05
  Februari '05
  Protokoll från årsmöte 20050315
  April '05
  Maj '05
 ;Kalas i bersån
  Augusti '05
  September '05
  Oktober '05
  November '05
  December '05

  Aktiviteter 2003
  Aktiviteter 2004

  Tema: TRASVÄVAR
  Tema: YLLE
  Vävkalendern för 2005
  Gamla vävnotor
 ;Lisas vävar
  Rackelbindningar
  Kalas i bersån

  debatt

  Register
  Länkar

I november fick vi stifta bekantskap med en av Folke Samuelssons egna uppfinningar: en varphandske.
Folkes varphandske låter oss varpa med maximalt 20 trådar samtidigt. Den liknar, men skiljer sig också från, en varpsticka. Liksom i varpstickan trär man varje tråd genom sitt eget hål (i handsken ögla); liksom med varpstickan måste man handplocka vid skälpinnarna.
Såhär ser den ut, varphandsken. Den sätts på vänster hand (för högerhänta), med triangelspetsen pekande mot armen.
Upp till 20 trådar (här använde vi fyra) träs en och en i öglorna i triangelspetsen. Sedan delas de upp i lämpligt antal per lang, som sedan träs genom öglorna i raden som ligger mot fingrarna.
Kroken som syns nederst i bild används för att hålla i trådarna så att man slipper bränna fingrarna då man varpar långt och fort.
Man börjar upptill på varpan, snurrar den som vanligt tills man kommer till stöttan före skälet. Här plockas varje lang fram och tillbaka runt skälpinnarna:

Här slutar likheten med varpstickan: man får alltså inte ett tråd-för-tråd-skäl med varphandsken. (Man slipper å andra sidan hantera "falskskälet" som inte kan undvikas om man använder varpsticka.)
I och med att trådarna redan i handsken grupperats i lang får man fördelen med att varpa med många trådar, men också en varp med "vanligt" skäl med (i vårt demonstrationsfall) två trådar i lang.

Folke rekommenderar en trådspännare för att hålla spänningen på trådarna. Man behöver en spännare per tråd.
Tråden kan träs genom alla eller vissa öglor, beroende på vilken spänning man vill ha.
Här användes fyra av fem öglor.
Någon undrade om en hobbyvävare egentligen har någon nytta av en så'nhär anordning. Svaret är förstås att det får var och en avgöra själv - men: varför göra saker på ett mer komplicerat och långsammare sätt än nödvändigt? Det finns mycket man kan lära av både proffs och industri som gör att arbetet går lättare. Även om man inte "har bråttom" så finns det väl ingen anledning att göra det svårare för sig än vad som är nödvändigt?
En annan av Folkes specialgrejor är pådragningsknekten - en uppfinning som gör att man enkelt kan dra på en varp (lång eller kort) ensam, med samma spänning på hela varpen. Principen för en sådan beskrivs här.
Flera "Folke special" kan ses på Tallbacka vävs hemsida.

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg