Vi KronobergsVävare  hem
  Styrelsen 2005, kontakt

  Januari '05
  Februari '05
  Protokoll från årsmöte 20050315
  April '05
  Maj '05
  Kalas i bersån
  Augusti '05
  September '05
  Oktober '05
  November '05
  December '05

  Aktiviteter 2003
  Aktiviteter 2004

  Tema: TRASVÄVAR
  Tema: YLLE
  Vävkalendern för 2005
  Gamla vävnotor
 ;Lisas vävar
  Rackelbindningar
  Kalas i bersån

  debatt

  Register
  Länkar

I maj gjorde vi en utflykt. Tio "vävtanter" och en hund besökte Solkustens spinnverkstad utanför Oskarshamn (obs att spinneriet numera ligger utanför Norrtälje!), Kulturmacken i Bäckebo (där vi fick hemlagad champinjonsoppa till lunch), en champinjonodling och till sist Skåningsmåla gård.

Solkustens spinnverkstad må vara ett litet spinneri, maskinerna är iallafall imponerande stora för oss som är vana vid spinnrockar...
Vi fick en rundvandring med mycket information och demonstrationer: först måste ullen sorteras och tvättas. När den är torr skall den först plysas i en maskin som luckrar upp den inför kardningen. Efter plysningen skall den kardas. Här finns två små(!) kardverk. Från det andra kardverket kommer det ut förgarn på rullar, som sedan tas till spinnmaskinen. Man använder ringspinnmaskiner. Efter spinning kanske garnet skall bli tvåtrådigt - till det behövs en tvinnmaskin som snurrar åt andra hållet. Efter detta är garnet färdigt, och skall härvlas. Som sista moment skall garnhärvorna tvättas, eftersom man tillsatt spinnolja under processen.


Ett "litet" kardverk levererar...

förgarn

som sedan spinns.

Härvorna får pasmatrådar.

På Skåningsmåla gård har man både får och angoragetter. Dessutom har man några höns och ett par oumbärliga hjälpredor: vallhundarna Kali och Nessie.
Vi fick veta mycket vi inte visste förut - till exempel att det är mycket svårare att klippa getter än får, eftersom getterna dels är benigare, dels är pälsklädda överallt. De måste alltså klippas både på benen och i ansiktet.
Vi fick också höra att inget svenskt spinneri kan spinna mohair, så den skickas till England. Alla slutprodukter tillverkas sedan i Sverige.


Hundarna hämtade flocken till oss.

En valp - nej, killing, heter det ju...

Fåren var sällskapligast.

"Har du nå't åt mej?"
Se det var en riktig heldag, det! Strålande väder, slingriga vägar (lite vilse kom vi, emellanåt), god mat och mycket nya kunskaper. Vissa köpte visst lite garn också...
Mer kan man väl inte begära av en utflykt?

www.bergdalaspinnhus.com/kronoberg