Bergdala Spinnhus


Väva med tagel, tricks och knep

År 1994 fick jag en förfrågan om jag kunde väva tageltyg till 21 stolar till Skogaholms herrgård på Skansen i Stockholm. Jag svarade förstås ja, men jag hade aldrig vävt med tagel, och hade ingen aning om hur man kunde göra de på ett effektivt sätt. Tyget som skulle kopieras hade tunn bomullsvarp och var vävt i tuskaft med endast tagel i inslaget - ett strå per inslag.

Efter att ha misslyckats med att hitta några upplysningar i litteraturen, fick jag försöka uppfinna mina egna metoder.
 

Det första problemet var att hitta på någon slags skyttel. Jag provade några olika varianter: sticka med dubbelhäftande tejp, olika försök med klämanordningar. Till slut konstruerade jag en egen skyttel.
Den är gjord av en gammal bottenlös rullskyttel. I den bakre "rullkammaren" sitter en gummiklädd anordning som håller fast tagelstrået. Skytteln har lagom svikt för att inte överanstränga handen när man skall sätta fast strået, och den släpper det ifrån sig när man håller emot.
tagelskyttel
 
Så gällde det att hålla ordning på taglet, så att det inte blev trassligt, föll på golvet etc. I ett möbeltyg måste alla inslag gå över hela bredden - skarvade inslag fungerar inte, bland annat för att tageländarna då skulle sticka upp och göra det obekvämt att sitta på. Eftersom inte alla strån i en bunt är lika (tillräckligt) långa, var idealet om jag kunde hitta någon "självsorterande" anordning. Det fick bli ett papprör, tillsågat så att höjden på röret motsvarade bredden på tyget. Detta betyder att alla strån som sticker upp över kanten är tillräckligt långa.
Numera använder jag avloppsrör av plast, så att jag kan förvara taglet i vatten. Blöta strån är lättare att slå ihop tillräckligt hårt, och de går heller inte av lika lätt.
inslagsförvaring
 
Efter Skansenäventyret har jag letat efter tageltyger överallt... De är vanligare än man tror!
Generellt kan man säga att tageltyger alltid har bomullsvarp. Varpinställningen är (måste vara) glesare än om man skulle använda garn i inslag, eftersom taglet är styvt och kan brytas om det måste göra för tvära kurvor.
En vanlig kvalité är bomullsgarn 12/2 med 10-11 trådar/cm.
Själv använder jag gärna bomullsgarn 20/2 med 14-15 trådar/cm.
Eftersom taglet är styvt måste det läggas rakt i skälet - försöker man lägga det i en båge kommer det ofelbart att brytas.
 
Sedan var det problemet med stadkanterna: med endast tagel i inslag finns ju ingenting som låser kanterna.
Jag har experimenterat med olika metoder. En möjlig metod är att sy i kanterna med kaststygn medan man väver: väv någon centimeter, tag ett stygn.
Oftast använder jag en annan metod: lägger ett strå runt yttersta tråden och tillbaka i skälet någon centimeter. Änden låter jag sticka upp, lös. (Det betyder att man måste hålla ordning på rätsida och avigsida medan man väver). Det händer att strån går av, men man lär sig ganska fort att känna om ett strå är lämpligt att böja så kraftigt.
stadkant
 
Det tar tid att väva med tagel, men det blir vackert!
Jag har funnit att det går fortast att väva med ett strå per inslag. Det är lättare att plocka ett strå än att plocka till exempel 3 i taget: skall man ha tre strån måste man räkna varje gång man skall ha ett nytt inslag. Visst, det fyller bättre, men räknandet tar tid.
Eftersom tagelstrån, precis som hårstrån, är grövre i ena änden bör man försöka lägga in dem från båda håll, annars får man så småningom problem med spänningen.
100 gram tagel räcker till ungefär en meter tyg, om man väver med ett strå per inslag.

Jag säljer även vävtagel - klicka här för mer information.

Sammanfattningsvis:
  • relativt gles varp
  • våta strån - låt dem ta åt sig vatten minst en halvtimme innan du börjar väva
  • lägg dem rakt i skälet - inga bågar
  • lägg dem åt vartannat håll
  • slå hårt
  • låt inte samma strån stå i vatten mer än ett par dagar - skall du inte väva på ett par dagar, tag upp dem och låt dem torka

Med tiden har jag funnit en del i litteraturen om vävning med tagel. Tyvärr har jag bara hittat texter på franska:
Dictionnaire general des tissus anciens et modernes, tome I, Lyon 1859
Falcot: Traité encyclopédique et méthodique de la fabrication des tissus, Elbeuf 1844

Falcots bok, liksom många andra gamla vävböcker från när och fjärran, kan laddas ned gratis från handweaving.net (öppnas i nytt fönster). Texten om tagel finns i filen med namn fp_weave_3.pdf

  © Kerstin Fr&öberg 2006