Bergdala Spinnhus


Enfärgat?

Det var länge sedan jag hade en enfärgad varp i min vävstol – om man med enfärgat menar att alla trådar har samma färgnummer. Röda kan de vara, allihop, eller grå ndash; men inte samma röda (eller grå).

Det finns flera skäl: ett är att jag är lat... Det går fortare att varpa med många trådar, och det går fortare att plocka fram alla röda än att försöka sortera ut endast EN röd färg. (För att inte tala om att man slipper sätta lappar med färgnummer på alla spolar som ska tillbaka in i skåpet...)

En annan fördel är att väven/produkten blir "bättre" med flera färger. Det händer något med ytan, den får mera djup; ögat får nå't att "titta igen" på.

Jamen, säger alltid någon: då blir det ju randigt? Jo, det är ju sant, förstås. Men blir randigheten det viktiga? Svaret på det ligger, som alltid, i betraktarens öga.
Vänstra bilden: detalj ev en bubblig halsvärmare.
Högra bilden: samma halsvärmare på längre avstånd.
närbild randigt tyg
samma tyg på avstånd
närbild randigt tyg
samma tyg på avstånd
detalj av plagget
Ovan ett tunt bomullstyg (18 trådar/cm), varpat med tre olika blå färger, ecru bomull (enfärgad!) i inslag. Nog kan man se att det är "randigt" - men (åtminstone för mig!) är inte randigheten det som dominerar...

En detaljbild på en "enfärgad" vinkelsjal.
Målet var att den skulle se enfärgad ut, men jag sökte samtidigt ett djup i en-färgen. Med två näraliggande nyanser, använda korsvis i varpar och inslag, blir de olika nyanserna tydliga endast i fransarna.
detalj av en vinkelsjal
Några bomullsgarner som tillsammans med ett par mörkbruna och mossgröna ullgarner skulle kunna vara grunden till en serie bubbliga sjalar på temat "stenmurar i Småland".
Till höger: så blev de!
grå-gröna garner
färdiga sjalar
detalj av en morsesjal
detalj av en sjal med slantar
Till och med svart blir annorlunda om man kombinerar olika fabrikat och grovlekar. Plocka in en aning mörkt marinblått också...


Använder man ett från början uttänkt system kan man utan problem göra övergångar från en kulör till en helt annan.
gradvis färgövergång
Här två exempel - det vänstra konstruerat i ett vävprogram, det högra ett foto på en tredelad väv jag kallar "Lågan"
gradvis färgövergångar, foto
Jag beskriver ett sätt att konstruera ett sådant system i en annan artikel här på sidan - serial weaving som jag en gång skrev för Complex Weavers.

Idéer blir bara bättre av att delas - jag hoppas jag kan inspirera någon med mina!

   © Kerstin Fröberg 2009