Bergdala Spinnhus


Om krympeffekter, och en särskild stadkant

"Krympeffekt" - på engelska brukar det kallas "differential shrinkage" - är vad jag vill kalla de bubbliga och knöliga resultat vi får om vi blandar ullgarn och bomullsgarn i samma väv, och sedan låter ullpartierna krympa.
För att få förutsägbara resultat krävs en hel del provvävning (och, förståss, provtvättning).
Jag har använt dessa krympeffekter i några år nu, och kan här dela med mig av mina provresultat.

När jag började med den här tekniken experimenterade jag med olika bindningar, olika ullgarner, olika bredder på varpränderna och olika metoder för att få till krympningen (handkrympning, tvättmaskin och torktumlare).

krympeffekt
Här några av erfarenheterna:
  • valet av bindning är både mer och mindre viktigt än jag trodde:
    • tuskaft: där ullen möter bomullen krymper den (nästan) inte alls
    • vanlig liksidig kypert ger samma resultat som den mer komplicerade kombinationen av 1/3&3/1-kypertar. Det finns alltså ingen anledning att komplicera bindningen bara för sakens skull
  • olika ullgarner ger olika resultat, även om allt annat är lika
  • "handkrympning" är alldeles för arbetskrävande för produktionsvävning. Det är också svårt att få krympningen lika stor längs en hel sjal.
  • alltså: tvättmaskin fick det bli. Det visar sig att:
    • olika tvättprogram ger olika resultat, men även att program med samma namn ger olika resultat på olika tvättmaskiner. Detta betyder att man, för att få förutsägbara resultat, måste göra många prover och FÖRA ANTECKNINGAR! (Gör inte proverna för små - det är svårt att mäta krympningen korrekt på ett 30 cm långt prov. Det kan se ut som om krympningen blev (säg) 20% - om den då istället var 25% gör det ganska stor skillnad på en hel sjal...)
    • om hela krympningen görs i tvättmaskinen kan speciellt lin och silke kännas pappersaktigt när det torkat. Det är svårt (omöjligt?) att pressa en bubblig sjal.
    • istället kan det vara en god idé att använda ett "snällare" tvättprogram, vänta tills väven är nästan torr, och göra den sista krympningen/torkningen i torktumlare.
    • (försök att ha ungefär lika mycket tyg i varje krympomgång - att dubblera mängden kommer troligen att resultera i mera krympning)
vågiga kanter
När jag hade en ullrand i stadkanten brukade den randen ofta krympa mindre än de övriga ullränderna. En bredare yttre rand verkade krympa mer än en smalare, men ofta blev den iallafall längre.

Jag såg inte detta som ett problem - hela sjalen var bubblig och vågig iallafall, så det spelar väl ingen roll?


Här är den bindning jag använde från början:
ursprungsbindning
Jag såg det egentligen inte som ett problem, men jag ville försöka förstå vad som hände. Kantranden bar sig åt som om den hade en fastare bindning än de övriga ränderna. Tekniskt sett hade den ju inte det - kunde det bero på att den (bomulls)tråd som vänder runt kanten låser ullgarnet, och hindrar det från att krympa?

Alltså provade jag med en rundvävd ytterkant.
Numera använder jag denhär kantsolvningen istället:

solvning för rundvävd stadkant
(Den gröna varpen är ull - de olika färgerna är bara till för att det ska bli lättare att "läsa" bindningen. Den vita varpen är det icke-krympande garnet - bomull, lin, silke...
Det mörkgröna inslaget är ull. De två färgerna i översta randen är bara till för att man lättare ska se rundväven)

Betrakta bindningen: de yttersta 8 varptrådarna ger två tuskaftslager. Eftersom inslaget går runt kanten blir den rundvävd.
Var försiktig med att inte dra åt inslagen för mycket. Kanten kan se alldeles för lös ut, men krympningen kommer att fixa till det.

Denhär solvning ger en mer likformig krympning av alla ullränderna.
rundvävd kant efter krympning
Så... hur mycket krympning är "lagom"?

Som så ofta är det väl främst en fråga om personlig smak.
Jag själv vill att bubbligheten ska se tydligt avsiktlig ut (till skillnad från "hoppsan, det krympte visst - undrar om det går att pressa ut?"). Jag föredrar en krympning på ungefär 35-40%. Om krympningen blir mer än 45% blir ullränderna stabbiga, tycker jag.

... men man beöver inte ha en krympande stadkant. Här en annan idé

Till denhär sjalen valde jag ett mörkblått bomullsgarn för den ena volangen, ett ljusare för den andra och ett mörklila ullgarn för den krympande randen.
Till inslag valde jag ett mellanblått bomullsgarn.

volangsolvning
Se fler "krympta" idéer här.
volangsjal

  © Kerstin Fröberg 2010